perjantai 14. lokakuuta 2011

Ohi on...198.Maanpuolustuskurssi...

Kotiuduin pari päivää sitten 198.Valtakunnalliselta Maanpuolustukurssilta. Monet sotkevat kurssin kertausharjoituksiin, vaikka kyse on aivan eri asiasta. 50:n vuoden aikana kursseja on järjestetty kahta vaille kaksisataa. Kun luki entisten kurssien nimilistoja huomasi päässeensä melkoisen kovaan seuraan. Kaikki kolme viimeistä presidenttiä ja sadat muut yhteiskunnan eri vaikuttajat ovat saaneet aikanaan kutsun kurssille. Kutsu lähtee mm. yrityksissä, mediassa, julkishallinnossa, kirkossa, puolustusvoimissa, koulutuksessa, kulttuurielämässä ja politiikassa vaikuttaville henkilöille.

Mikä tuossa kurssissa oli mielenkiintoista? Kaksi asiaa ainakin opin. Ensiksi sen miten vaikeaa on johtaa sellaista yritystä kuin Oy Valtio Ab. Toiseksi miten korkealla tasolla Suomessa on viranomaisten välinen yhteistyö. Kolmen ja puolen viikon kurssi tiivisti ja verkotti hyvin 49 osallistujaa. Tittelit jätettiin hattunaulakkoon ja jokainen päivä aloitettin jollakin hauskalla jutulla. Henki oli hyvä ja porukka sivistynyttä. Illanvietot hulppeita ja lopputodistus Herra Kenraalin allekirjoittama.

Kurssin hyviin puoliin kuului myös se, että järjestäjänä oli armeijan organisaatio. Se ei ollut simputusta ja sulkeisia, vaan erittäin hyvin toimivia järjestelyjä, aikataulussa pysymistä ja tilaisuuksien päättymistä juuri silloin, kun se oli merkitty ohjelmaan. Oli hyvä saada suorat ohjeet, miten toimitaan. Se oli vierasta vapaan sivistystyön rehtorille, jolle opetusalan viranomaisilta ei saa ohjeita pinsetilläkään. Lisäksi ruotu piti pojistaan ja tytöistään hyvää huolta. Kaksi päivää yhteismajoituksessa Upinniemessä opetti, että korvatulpat kannattaa pitää mukana.

Kurssin aikana nähtiin ja saatiin tietää miten paljon Suomessa tehdään työtä meidän turvallisuuden eteen. Maalla, merellä, rajoilla, ilmassa, maan alla ja kyber-todellisuudessa. Supot, Karhukoplat, Hornetit ja erikoisjoukot nähtiin. Ollos huoleton, poikas ja tyttös valveil on. Vaikka Suomi on monella tavalla turvallinen maa, globaalit ongelmat puskee joka puolelta sen verran vauhdilla päälle, että tarkkana pitää olla.

Mitä muuta kurssista jäi mieleen? Yksi asia pitää mainita. Yhtenä iltana oli kurssi-illanvietto ja siinä Talent-kisa, jossa jokaisesta ryhmästä odotettiin ohjelmia. Lupasin imitoida. Niinpä kolmen minuutin ajan kurssilla esiintyi Hjallis Harkimo, Eero Huovinen, Kimi Räikkönen ja Jörn Donner. Puolivillaisesti vedetty esitys toi Talent-voiton. Palkinnon saatuani jouduin esittämään vielä Paavo Väyrystä. Kaikkeen sitä poliitikko joutuukin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti