perjantai 27. tammikuuta 2012

JA EHDOKKAANI TOISELLA KIERROKSELLA ON...

Presidentin vaalien ensimmäinen kierros on sen verran monta päivää takana, että sitä voi kommentoida ilman suurempaa tunnekuohua. Ennustin ehdokkaiden järjestyksen muuten oikein paitsi naisten järjestys lopussa oli väärinpäin.

Puhutaan heti hyvää kaikista ehdokkaista selän takana. Minusta he kaikki onnistuivat kohtuullisen erinomaisesti. Eläköön demokratia ja kansanvalta. He asettivat itsensä alttiiksi kritiikille, inttämiselle jopa pilkalle, mutta suoriutuivat tehtävästä hyvin.

Sensijaan ihmettelen. Ja moni muukin ihmetteli samaa asiaa. Silläkin uhalla, että joku sanomalehtiliitto tai mediayhdistys lähettää minulle kilon postia päivässä. Toimittajien tiettyä epä-älyllisyyttä ja jankuttavaa tasoa. Onko pakko puhua päälle? Voisiko antaa ehdokkaan sanoa lauseen loppuun? Voisitko vähän useammin kysyä myönteistä? Ja olisiko joku täysin uusi kysymys varastossa? Esimerkiksi Essayahilta voisi vielä kerran kysyä helluntaiseurakunnan kantaa luterilaisen kirkon naispappeuteen?

Ja samalla kaikilta luterilaisilta voisi kysyä ortodoksikirkon virkajärjestelyjä ja Valamon työntekijäsiirtoja, katoliset voisi kysyä metodisteilta, miten teillä alba ja stola laitetaan päälle ja vapaakirkolliset voi kysyä mennoniiteilta ja amisheilta, onko teillä sähköä tulossa tolppaan? Ja joku voisi kysyä näiltä toimittajilta, onko niitä yleisen teologian opintoja yhtään takana?

Useat toimittajat jankuttivat Soinilta ja Essayahilta aborttikantaa, katolista uskoa ja helluntalaista vakaumusta. Ja uskontoa ei saanut sotkea politiikkaan. Mikä oli lopputulos. Koko Suomen kansa sai kuulla raikasta ilosanomaa Kristuksesta ja uskosta. Suomalaisten käsitys helluntalaisista muuttui kymmenen kertaa paremmaksi, kun Sari iloisesti kertoi uskostaan hymyillen. Kun Timo Soini kertoi, että "kun mies kohtaa Kristuksen onhan se järisyttävä kokemus", se lause vastasi vähintään kymmentä miestapahtumaa!

Juuri tämän takia Matti Maunulle ja muille vastaaville toimittajille pitäisi nyt antaa Kirkon tiedonvälityspalkinto. Heidän kauttaan evankeliumi levisi ihanasti! Jos piispat ja papit vaikenevat, toimittaja-setä ja täti hoitaa asian kuntoon! Kiitos! Hallelujah!

Yksi tapa vähätellä on vähätellä, sitä että on ehdolla, vaikka ei ole mahdollisuutta päästä presidentiksi. On ihmeellistä, että kahdeksasta ehdokkaasta vain yksi valitaan.

Samat toimittajat, jotka nauravat Pohjois-Korean yhden ehdokkaan järjestelmälle, nauravat Suomen seitsemälle ehdokkaalle, jotka eivät pääse presidentiksi. Samat toimittajat, jotka arvostavat Vaclac Havelin vakaumusta ja aatetta, eivät voi arvostaa Pekka Haaviston ja Sari Essayahin vakaumusta ja aatetta. Samat toimittajat, jotka haluavat arvostaa Suomen vanhuksia, eivät arvosta 70 vuotiasta Paavo Lipposta. Samat toimittajat, joiden mielestä nuorille pitää antaa mahdollisuus, eivät näe mitään järkeä 35 vuotiaan Arhinmäen ehdokkuudelle. Samat toimittajat, jotka arvostavat Saamelaisten oikeutta omaan kieleen, eivät arvosta Eeva Biaudetin Suomen kielen taitoa. Samat toimittajat, jotka arvostavat Nelson Mandelaa siitä, että hän jaksoi odottaa montakymmentä vuotta presidentin virkaa, eivät antaisi presidentin virkaa Kokoomukselle,joka on odottanut 56 vuotta?

Mutta nyt toiselle kierrokselle. On kyllä pakko sanoa, että eivät suomalaiset taida osata keskustella. Kyllä tuo törky, joka nyt löyhkää sekä Niinistön että Haaviston päällä on kuvottavaa keskustelupalstoilla, facebookissa ja yleensä siellä, missä kukaan ei johda keskustelua, niinkuin normaalissa kokouksessa, jossa hyvä puheenjohtaja vihjaisee pysymään esityslistalla. Siis olimmeko me jonkun PISA tutkimuksen mukaan koulutettu sivistyskansa?

Mutta valitettavasti ns.uskovaiset ja kristityt eivät tässä ole yhtään parempia. Hehän pelkäävät vain yhtä asiaa. Sitä että Suomeen tulisi jumalaton hallitsija. Siksi Pekka Haavistosta yritetään tehdä paljon pahempaa kuin hän on ja Sauli Niinistöstä paljon uskovaisempaa kuin hän on. Nämä kristityt eivät tiedä historiasta yhtä asiaa. Jumala on aina Suurempi kuin jumalaton hallitsija ja sen takia Hän pahimmassa tapauksessa käyttää näitä jumalattomia hallitsijoita. Se on loukkaavaa.

Kekkosta pidettiin jumalattomana, mutta niin vain aluepolitiikkaa harrastettiin Kainuussa ja Kainuun ulkopuolella. Savonlinnakin sai oman lentokentän, joka ei sille kuuluisi. Hitler oli vielä pahempi ja huomaamatta laittoi Saksan moottoritiet kuntoon. Mutta pahin oli Herodes, joka rakensi Kesareaan ensimmäisen kunnon syväsataman, josta apostoli Paavalin oli hyvä lähteä laivalla viemään evankeliumin ilosanomaa, joka Suomeen tultua muuttui älä-sanomaksi.

Kyllä minä sen tiedän, että ehdokkailla on erilainen arvomaailma ja olisihän se kiva, jos presidenttiparin kohdalla voisi laulaa "mitä minun silmäni näkkee, niin harrasta hääväkkee...", mutta vielä tärkeämpi olisi saada presidentti, joka hoitaisi virkansa. Pekka Haavisto on fiksu, hyvin esiintyvä ja hänellä on ulkopoliittista kokemusta. Hänen julkiseen mollaamiseen en lähde.

Sauli Niinistöllä on omat heikkoudet, kuten minullakin ilmeisesti. Joku ehdotti Niinistön valintaa sen perusteella, että hän roikkui tolpassa Tsunamin aikana Thaimaassa. Minusta se ei riitä perusteluksi. Niinistöllä on iän, koulutuksen, työkokemuksen ja muiden avujen ohella mahdollisuus hoitaa Tasavallan Presidentin virkaa. Hänen arvomaailma on lähempänä minun arvomaailmaa. Siksi annan toisella kierroksella ääneni hänelle.

Kun hänellä kuitenkin on puutteita ja heikkouksia, niin toivon, että jos Herra antaa hänelle viran, antakoon myös järjen.

19 kommenttia:

  1. Teuvo, olipa ilo lukea tätä kiihkotonta ja asiallisesta kirjoitustasi. Viimeistä lausetta vapaasti lainaten "Koska molemmilla ehdokkailla on puutteita ja heikkouksia, niin rukoilen, että Herra antaisi hänelle, joka presidentin virkaan valitaan, myös järjen." Esirukoustamme valittu presidentti sitten tarvitsee enemmän kuin koskaan ennen.

    VastaaPoista
  2. Hieno kirjoitus Teuvo! Muistelen kaiholla aikoja, jolloin toimit Deissä blogistina. Vaikka Mauno Koivisto nyt katuukin, että lähti karsimaan presidentin valtaoikeuksia, onneksi meillä on edelleenkin myös kaikkivaltias johtaja. Tämä mies roikkui tolpassa jo 2000 vuotta sitten - eikä siinä sivussa tullut pelastaneeksi vain omaa henkeään.

    VastaaPoista
  3. Uskontovaltakunta ei välttämättä ole hyvä, kuten esimerkiksi islamilaisissa maissa. Lutherin sanotaan sanoneen, että ei valtion päämiehen uskovainen tarvitse olla, riittää että on viisas jo pystyvä. Tämä on sitä kahden regimentin oppia. Monet kristityt pystyvät syytämään aivan käsittömtöntä saastaa Haaviston ylle. Riikonen puhuu viisaita.

    VastaaPoista
  4. Pidin tästä kirjoituksesta paljon ja arvostin puolueetonta asennoitumista, erityisesti kristillisempää näkökulmaa edustavan suunnalta katsottuna tällainen asiallinen kiihkottomuus on erittäin tervetullutta. Oma ääneni kallistuu toisen ehdokkaan puoleen, mutta sama viimeinen lause sopinee myös hänelle. Kiitos vielä!

    VastaaPoista
  5. Teuvo! Levitit kirjoituksessasi kuin heikkaa liukkaalle tielle. Ei vain sinne tänne, mutta riittävän laajalle, jotta reunemmassakin liukastelevat voisivat saada tossujensa alle pitoa.
    Onhan se ollut tiedossa, että kovinta ääntä kristittyjen keskellä pitävät usein ne, jotka ovat sisäistäneet mainitsemasi älä-sanoman. Sosiaalisen median (vaikka se joskus näyttä varsin epäsosiaaliselta) hyvä puoli on siinä, että siinä voi rauhassa mielipiteensä lausua myös toiset. Toivottavasti monet viisaat kristityt tekevät niin.

    VastaaPoista
  6. Kiitos Teuvo V. Riikonen ja kiitos myös Pekka Salminen. On ihanaa, että joku uskovainen uskaltaa sanoa myönteistä kummastakin presidenttiehdokkaasta. Molemmissa miehissä on jotain hyvää ja jotain huonoa, siinä olet Teuvo ihan oikeassa. Ihanaa, että uskalsit ilman suurta tunnekuohua ja uskonnollista kiihkoa kirjoittaa myönteisiä asioita sekä Haavistosta, että Niinistöstä. Itsekin uskon, että kummasta tahansa tulisi tähän maahan hyvä presidentti, se ei ole uskovaisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta kiinni.

    Tuo mainitsemasi älä-sanoma kolahti. Kyllä saa kuulla niin rumia arvioita etenkin Haavistosta, että välillä hävettää olla uskovainen ja tunnustaa, että uskoo samaan Jumalaan rumia huutelevien kanssa. Itse olen löytänyt Raamatusta Jumalan, kuka rakastaa ihan joka ikistä ihmistä niin paljon, että antoi oman poikansa kuolemaan. Sitten osa meistä uskovaisista vesittää koko sanoman tuomitsemalla ihmisessä hänen piirteitään tai taipumuksiaan. Ja kyllä, kannatan edelleen avioliittoa naisen ja miehen välillä mutta fakta on se, että seksuaalisuudella ei politiikkaa hoideta, se vaatii ihan muita avuja ja toinen presidenttiehdokas nyt vaan sattuu olemaan homo.

    Joten ISO kiitos hyvästä kirjoituksestasi, olen aina pitänyt sinua fiksuna ja lämminsydämisenä ihmisenä, nyt todistit sen taas. Saattaa olla, että tulet saamaan tämän kirjoituksen takia kauniisti sanottuna rapaa niskaan näiltä älä-sanoman uskovaisilta mutta niihinkin tilanteisiin Jumala antaa taatusti vahvistusta ja voimia.

    VastaaPoista
  7. Todellakin hyviä huomioita ja ajatuksia olet tuonut esiin. Olen ennenkin lukenut ilolla kolumnejasi ja kommenttejasi. Kiitos!

    VastaaPoista
  8. Kuka meistä tietää, kumpi on parempi Suomen johtoon? Me arvioimme tilannetta tämän päivän faktoilla, mutta Jumala tietää tulevaisuuden. Eihän ole mahdoton asia, kun uskovat sydämestään rukoilee Jumalan tahtoa presidenttivalinnassa, että Jumalan tahto tapahtuu. Monet ajattelevat niin, että Jumalan tahdon täytyy olla Niinistö, mutta jos se onkin Haavisto? Ja jos Haavistosta tulee presidentti niin se ei voi olla Jumalan tahto. Kuka meistä sen osaa sanoa? Voihan olla, että Jumalan suunnitelmissa on esim. Haaviston uskoon tuleminen presidenttinä ollessaan ja sittenhän meillä onkin uskova maan johtaja. Häh?

    VastaaPoista
  9. Ei naisalaistensa itkettäjästä voi tulla koko kansan presidenttiä

    VastaaPoista
  10. Nyt oli kyllä hyvä kirjoitus. Itse olen kristitty kirkon jäsen ja Haavistoa aion äänestää. Olen todella iloinen tällaisista järkevistä ja harkituista puheenvuoroista törky-puheen keskellä. Siunausta ja viisautta sille, joka presidentiksi valitaankin.

    VastaaPoista
  11. Joo, ristiriitaisin tuntein menen koppiin ja viivani vedän,mutta mielessäni ajattelen koko ajan "mitä minun Herrani tekisi nyt". Tähän uskoen on merkkini oikea ja meillä parempi vaihto.ehto Pressana

    VastaaPoista
  12. Se ei ole mielestäni törkypuhetta jos tuo ilmi ettei halua homoparia presidentinlinnaan. Se on suoraa puhetta ja ainakin mun kohdalla totuus. Julkihomot pitävä seksuaalista suuntautumistaan normaalina mikä on Jumalallekin kauhistus. Se on moraalista rappeutuneisuutta jos homo valitaan valtion päämieheksi. Tulen omalta osaltani estämään sen.

    VastaaPoista
  13. Hyviä pointteja, Teuvo. Täytyy nyt kuitenkin todeta, että ei todellakaan ole kyse kahdesta kohtalaisen hyvien arvojen edustajasta maan johtoon. Molemmat osaavat ovat olla miellyttäviä ja edustavia, ihmisinä he ovat varmasti mukavia. Mutta toinen on sentään kohtalaisen kunnioittava ja nöyrä iankaikkisuuden, Jumalan ja läpi ihmiskunnan kantaneiden perusarvojen edessä. Toinen on pelottavan suvaitseva kaikkiin suuntiin – paitsi mitätöi julkeasti Jumalan ja Raamatun pyhät kirjoitukset.

    Totta on, että Jumalan silmissä kukaan ei näyttäydy täysin pyhänä eikä täysin pahanakaan, ja kyllä Jumala voi käyttää paatunutta faaraotakin, mutta millä hinnalla! Jeesuksen täytyy tulla todella pian, sillä kukaan ei kohta kykene kantamaan kaikkia seurauksia, joita tulee näistä valinnoista, joilla ihmiskunnan peruspylväät kaadetaan. Nämä vaalit ovat selkeä indikaattori siitä, kuinka pitkällä Suomen kansa on elävän Jumalan ja iankaikkisuuden hylkäämisessä. Ihmiset ovat valmiit tekemään kaiken sallituksi, jopa itse kavahtamansa asiat, saahan siten vaiennettua omistakin paheista kolkuttavan omantunnon.

    Haaviston on helppo kuitata, että on kirkon oma asia, miten se suhtautuu homojen vihkimiseen. Häikäilemätöntä bluffia. Varsin tietoinen on Haavistokin, että vaikka hän ei suutaan asiasta avaisi, jonossa on riittävästi suuriäänisiä, jotka eivät hellitä, ennen kuin kirkko taipuu samaan (sehän ei enää paljon vaadi) – ”ihmisoikeuksien” nimissä. Kun ratkaiseva raja rikotaan – se, minkä Jumala sellaiseksi näkee – pimeys päästetään irti. Kun kansan johtajaksi hyväksytään homosuhteessa elävä, yhä suuremman sallivuuden paine tulee olemaan kestämätön. Ja suvaitsemattomuus huipussaan. Uskovia vastaan.

    VastaaPoista
  14. Hieno teksti Teuvo!

    Siunausta toivottaen,

    Markus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asiallisia ja totuudenmukaisia näkökulmia Teuvon aloituskirjoituksessa.Mikä ihmeen vapaa liberalismin aalto nyt pyyhkii eri puolilla Suomea,kun seuraa meneillään olevaa toisen kierroksen kamppailua äänistä.Toivotaan,että tämä ei astu Mäntyniemeen.Tämä paljastanee kenelle olen ääneni antanut.

      Poista
    2. Kiitos kaikille vastauksista ja palautteista! En harjoita sensuuria, ellei kirjoitus ole jotakin herjaava. Jokunen vastaus on rajoilla. Kanssani saa olla eri mieltä, mutta se pitää sanoa suoraan, eikä selän takana.
      Koska mukaan on tullut uusia blogin seuraajia, kerron että kirjoitan blogeja korkeintaan 2-3 kertaa kuukaudessa. Mikäli minulla on sanottavaa.
      Muistutan että blogit ovat kertakäyttötavaraa ja keskustelun avaajia. Jos joku possessiivi-suffiksi jää pois, siitä ei kannata menettää yöunia!
      Lehtikirjoitukset ja kirjat tarkistetaan paremmin!

      Poista
  15. Kiitos hienosta kirjoituksesta! Ihmetyttää kyllä miten 'uskovaiset' voivat olla niin varmoja siitä että Haaviston arvot jotenkin uhkaisivat kristittyjä näkemyksiä? Hänhän juuri toteuttaa monia Jeesuksen oppeja ihan käytännössä, mitä ei aina voi sanoa kaikista hartaiksi kristityiksi itsensä kokevista. Olispa vain itse Jeesus näitä kommentoimassa, voisi tulla monille ihan uutta ajateltavaa! Velimarkulle sanoisin että ei, se ei ole törkypuhetta jos sanoo ettei halua homoparia presidentin linnaan. Se on ihan selkeästi sanottu. Monet pistävät vaan aika lailla lisäkierroksia myllyynsä ja pian ollaankin jo aika heikoilla jäillä. Minua myös kummastuttaa missä olet itse Jumalan kuullut Haavistoa kauhistelevan?? Tässä kohtaa on monen mentävä itseensä ja edes vähän nöyrryttävä sen edessä että sentään Jumalan yläpuolelle ei kannata asettua. Jeesuksen ydin sanoma on kuitenkin lähimmäisen rakkaudessa, että kohdeltaisiin muita niinkuin itseämme toivoisimme kohdeltavan - tässä Haavisto kyllä toteuttaa Jeesuksen näkemyksiä erinomaisesti. Älä tuomitse jotta sinua ei tuomittaisi, kyllä se Jumala sitten tuomitsee jos on tuomitakseen. Minun Jumalani tosin on ehdottoman rakkauden Jumala ja hänen luomaansa on koko luomakunta.

    VastaaPoista