sunnuntai 30. tammikuuta 2011

KALLIS ALOITE

Tämän päivän poliittinen uutinen oli se, mikä meni useimpien medioiden kautta jakeluun. Kansanedustaja Bjarne Kallis luopuu eduskunnasta 20 vuoden jälkeen. Kallis on ollut myös puolueemme (kd) puheenjohtaja ja presidenttiehdokas. Eduskunnassa hänet tunnetaan talon yhtenä parhaimpana puhujana ja talouspolitiikan asiantuntijana. Retoriikan asiantuntija Juhana Torkki arvioi hänen puhujanlahjat viime presidentin vaaleissa korkealle. Hän saikin 2006 presidentin vaaleissa 98 % kannatuksen ja 2 % äänistä. Muistan hänet myös monista vaaleista rohkaisina, joka kannusti aina eteenpäin. Viime vaalien aikana hän sanoi, että, "kyllä sinä vielä täällä eduskunnassa ehdit istua..." Aika näyttää, ehdinkö?

Politiikassa tärkeää ovat aloitteet. Nuoremmat politiikassa mukana olevat tekevätkin aloitteita, vaikka ei aina olisi sanottavaa. Olen sitä mieltä, että juuri niitä oikeita aloitteita ei kovin usein tehdäkään. Politiikkaa, joka on yhteisten asioiden hoitamista, on muutakin kuin aloitteita. Taustavaikuttamista, kokouksia,päätöksiä, poliittisten ohjelmien tekemistä ja monenlaista muuta, joka ei aina näy julkisuudessa. Ja näin ollen ei näy mielikuvamaailmassa, joka politiikkaa usein hallitsee. Bjarne Kallis jää historiaan ainakin yhden aloitteen tekijänä. Viime aikoina monet muutkin ovat siihen tarttuneet. Hallituspuolueista mm. Kokoomus ja Vihreät.

Jos Suomessa otettaisiin käyttöön lyhytaikaisten omistusten myyntivoittovero sekä valuutta- ja pörssivero, se toisi valtiolle lisää tuloja. Kymmeniä miljoonia euroja. Samalla siinä voitaisiin estää keinottelua ja valtion kassa saisi lisätuloja. Jos pörssissä noteerattujen osakkeiden myyntiin kohdistettaisiin esimerkiksi 0,1 prosentin suuruinen vero, toisi se kaivattuja tuloja. Tähän monet puolueet ja poliitikot ovat nyt tarttuneet. Bjarne Kalliksen on tiedetty esittäneen tätä jo vuosia sitten ja Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjetissa se on ollut luettavissa jo vuosia! Kallis esitys ja kannatettava! Ja vielä kalliimpi se olisi, jos pörssissä noteerattuihin osakkeisiin kohdistettaisiin 0,2 prosentin suuruinen vero.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti